Page 82 - 4 DIATMHMATIKO - ABSTRACT BOOK_FINAL
P. 82
OΡΓΑΝΩΣΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
BΟΛΟΣ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΜΕΛΙΣΣΑΤΙΚΑ
82 4o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
25-27 Σεπτεμβρίου 2025
e - Posters
Σκοπός της μελέτης: Η παρουσίαση σπάνιας επιπλοκής μετά από ενδοσκοπική διόρθωση αμφοτερόπλευρης ΚΟΠ σε παιδί προσχολικής ηλικίας.
Υλικό και μέθοδος: Πρόκειται για θήλυ νήπιο ηλικίας 4,5 ετών με αμφοτερόπλευρη ΚΟΠ με 2ου βαθμού δεξιά και 3ου αριστερά, που διεγνώσθη με ανιούσα κυστεοουρηθρογραφία (MCUG) και ιστορικό υποτροπιαζουσών εμπύρετων ουρολοιμώξεων. Λόγω αποτυχίας συντηρητικής αγωγής, η ασθενής υπεβλήθη σε ενδοσκοπική διόρθωση με έγχυση βίο-υλικού και στους δύο ουρητήρες υποβλενογοννίως στην 6η ώρα μέχρι την δημιουργία επαρμάτων.
Αποτελέσματα: Την 1η μετεγχειρητική ημέρα, μετά την αφαίρεση του ουροκαθετήρα, η μικρή ασθενής παρουσίασε 3 επεισόδια εμέτων και άλγους αριστερής κοιλιακής χώρας. Ο βιοχημικός έλεγχος ανέδειξε αύξηση κρεατινίνης ορού: 0,97mg/dL, ενώ ο υπερηχογραφικός έλεγχος αποκάλυψε σημαντική ουρητηροϋδρονέφρωση αριστερά με προσθιοπίσθια διάμετρο νεφρικής πυέλου (ΠΟΔΝΠ) = 3cm και ουρητήρα διατεταμένο σε όλο το μήκος του με διάμετρο 1,25cm. Την 2η μετεγχειρητική ημέρα η μικρή ασθενής παρουσίασε 6 επεισόδια εμέτων δίχως εργαστηριακή και απεικονιστική διαφοροποίηση. Την 3η όμως ημέρα παρατηρήθηκε σαφής κλινικοεργαστηριακή βελτίωση με υποχώρηση των συμπτωμάτων και σταδιακή αποκατάσταση του βιοχημικού δείκτη (creat: 0,45mg/dL) . Εξήλθε σε καλή κατάσταση και επανήλθε μετά από 3 εβδομάδες για επανέλεγχο. Ο γενόμενος απεικονιστικός έλεγχος (U/S-NOK,MAG-3,έμμεση ραδιοϊσοτοπική κυστεογραφία) ανέδειξε φυσιολογικό ουροποιητικό σύστημα χωρίς ενδείξεις απόφραξης ή υποτροπή ΚΟΠ.
Συμπεράσματα: Η ενδοσκοπική διόρθωση της ΚΟΠ αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Ωστόσο, η μετεγχειρητική απόφραξη του ουρητήρα έχει αναφερθεί σε ποσοστό 0,7–2%, γεγονός που στο περιστατικό μας, οφείλεται πιθανώς, σε παραμονή του υγρού στοιχείου του βίο-υλικού, πριν την πλήρη απορρόφησή του. Η διαχείριση της επιπλοκής εξαρτάται από τη βαρύτητα της εικόνας και περιλαμβάνει αρχικά τη συντηρητική αντιμετώπιση και επί επιδείνωσης της κλινικής εικόνας τη χειρουργική παρέμβαση.
PP118
ΒΑΡΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΠΡΟΏΡΟ ΝΕΟΓΝΟ ΜΕ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΕΣ ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΟΠΙΣΘΙΑΣ ΟΥΡΗΘΡΑΣ
Χρήστος Κυριόπουλος1, Βικτωρία Μυρτώ Γκούνη Παπαϊωάννου1, Άννα Παπακωνσταντίνου1, Αντώνιος Στεφανίδης1, Παναγιώτης Μήτσος1
1Ουρολογική Κλινική Γ.Ν. Παίδων "Η Αγία Σοφία"
Σκοπός της μελέτης: Η παρουσίαση των συνεπειών μιας βαριάς υποκυστικής απόφραξης σε πρόωρο νεογνό.
Υλικό και μέθοδος: Άρρεν πρόωρο βρέφος , ηλικίας 1 μήνα (διορθωμένη ηλικία), προσέρχεται με ιστορικό αμφοτερόπλευρης ουρητηροϋδρονέφρωσης. Είχε πραγματοποιηθεί πρόωρος τοκετός στις 29 εβδομάδες κύησης λόγω ολιγοϋδραμνίου και στασιμότητας ανάπτυξης του εμβρύου. Μεταγεννητικά ο υπερηχογραφικός έλεγχος ανέδειξε διάταση και των δύο νεφρών, αυξημένη ηχογένεια, δοκιδώδη ουροδόχο κύστη με πάχυνση τοιχώματος και πολλαπλά ψευδοεκκολπώματα. Η ακτινολογική κυστεοουρηθρογραφία επιβεβαίωσε την παρουσία βαλβίδων οπίσθιας ουρήθρας χωρίς εικόνα κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης ούρων.
Αποτελέσματα: Ο ασθενής εμφάνισε εμπύρετη λοίμωξη του ουροποιητικού (Pseudomonas) με σοβαρή μεταβολική οξέωση (PH= 7,26, PCO2= 26,3mmHg και διττανθρακικά= 11,9mmol/L) και μεγάλη επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας με υπολογιζόμενο GFR= 29 και κρεατινίνη: 0,95mg/dL. Ως εκ τούτου τοποθετήθηκε άμεσα ουροκαθετήρας κύστεως. Ο νέος υπερηχογραφικός έλεγχος ανέδειξε βελτίωση των διατάσεων και των δύο νεφρών καθώς και περινεφρικό ουρίνωμα περί τα 4cm. Στην συνέχεια αφού επήλθε κλινικοεργαστηριακή βελτιωση του ασθενούς απεφασίσθη ουρηθροκυστεοσκόπηση. Ακολούθησε διατομή των βαλβίδων οπίσθιας ουρήθρας τύπου 1 με σημαντική βελτίωση της ακτίνας ουρήσεως κατά τη δοκιμασία Credé του μικρού ασθενούς διεγχειρητικά. Μετεγχειρητικά διεπιστώθη απεικονιστική βελτίωση της υδρονέφρωσης και ομαλοποίηση των δεικτών της νεφρικής λειτουργίας.
Συμπεράσματα: Οι βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας (PUV) μπορεί να εκδηλωθούν με ποικίλο φάσμα επιπλοκών, ιδίως σε πρόωρα βρέφη. Η παρουσία ουρινώματος και η επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Η ενδοσκοπική διατομή οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της αποχέτευσης και σταθεροποίηση της λειτουργίας του ουροποιητικού, ωστόσο απαιτείται μακροχρόνια παρακολούθηση τόσο της νεφρικής λειτουργίας όσο και της ουροδόχου κύστεως.
PP117
ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΟΡΘΏΣΗ ΑΜΦΟΤΕΡΟΠΛΕΥΡΗΣ ΚΥΣΤΕΟΟΥΡΗΤΗΡΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ
Χρήστος Κυριόπουλος1, Βικτωρία Μυρτώ Γκούνη Παπαϊωάννου1, Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος2, Άννα Παπακωνσταντίνου1, Αντώνιος Στεφανίδης1, Παναγιώτης Μήτσος1
1Ουρολογική Κλινική Γ.Ν. Παίδων "Η Αγία Σοφία", 2Ουρολογική Κλινική Γ.Ν.Α. "Ο Ευαγγελισμός"

