Page 69 - 4 DIATMHMATIKO - ABSTRACT BOOK_FINAL
P. 69

                               OΡΓΑΝΩΣΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
     BΟΛΟΣ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΌ ΚΕΝΤΡΌ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΜΕΛΙΣΣΑΤΙΚΑ
69 4o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
25-27 Σεπτεμβρίου 2025
e - Posters
   Σκοπός της μελέτης: Σε περιπτώσεις ασθενών με νεφροκυτταρικό καρκίνο (RCC), η παρουσία νεοπλασματικού θρόμβου που επεκτείνεται έως την κάτω κοίλη φλέβα (ΚΚΦ) συνιστά μια πρόκληση με ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις και αυξημένη περιεγχειρητική νοσηρότητα. Η χειρουργική εξαίρεση αποτελεί τη μόνη δυνητικά θεραπευτική επιλογή. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αποτίμηση των μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων και της μακροπρόθεσμης έκβασης ασθενών που υπεβλήθησαν σε νεφρεκτομή και θρομβεκτομή ΚΚΦ στο νοσοκομείο μας.
Υλικό και μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε αναδρομική ανάλυση 17 ασθενών με RCC και θρόμβο στην ΚΚΦ, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ριζική νεφρεκτομή και θρομβεκτομή κατά την περίοδο 2017–2025. Καταγράφηκαν δημογραφικά χαρακτηριστικά, στάδιο όγκου, επιπλοκές (σύμφωνα με την ταξινόμηση Clavien-Dindo), ιστολογικά ευρήματα, επικουρική θεραπεία και πορεία ασθενών κατά την παρακολούθηση.
Αποτελέσματα: Το 82% των ασθενών ήταν άνδρες, με μέση ηλικία 64 έτη. Ο θρόμβος στην ΚΚΦ εκτεινόταν, σύμφωνα με την ταξινόμηση κατά Mayo, έως επίπεδο I σε 3 περιπτώσεις, επίπεδο II σε 6 και επίπεδο III σε 8 (υποκατηγορίες IIIa/IIIb/IIIc). Μετεγχειρητικές επιπλοκές παρατηρήθηκαν σε 4 ασθενείς (24%), εκ των οποίων οι 2 ήταν Clavien-Dindo II και οι άλλες 2 Clavien-Dindo III. Ένας ασθενής κατέληξε άμεσα μετεγχειρητικά λόγω αιμορραγίας. Η ιστολογική εξέταση ανέδειξε διαυγοκυτταρικό RCC στο 50% και θηλώδες RCC στο 25% των περιπτώσεων. Η πλειοψηφία των ασθενών έλαβε επικουρική ανοσοθεραπεία. Σε διάμεση παρακολούθηση περίπου 2 ετών, το 29% παρουσίασε υποτροπή ή μεταστάσεις, ενώ συνολικά 3 ασθενείς (18%) απεβίωσαν εντός της περιόδου της μελέτης. Οι υπόλοιποι παραμένουν εν ζωή.
Συμπεράσματα: Η ριζική νεφρεκτομή με θρομβεκτομή ΚΚΦ σε προχωρημένο RCC παρουσιάζει αποδεκτά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας. Παρά την αυξημένη πιθανότητα μεταγενέστερης υποτροπής, η επιθετική χειρουργική προσέγγιση μπορεί να προσφέρει ευνοϊκή έκβαση και παράταση επιβίωσης σε επιλεγμένους ασθενείς.
      PP96
         EΞΏΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗ ΡΗΞΗ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΏΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΗ ΕΚΤΟΜΗ ΟΓΚΟΥ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ ΕΝΔΟΚΥΣΤΙΚΗ ΕΓΧΥΣΗ ΕΠΙΡΟΥΜΠΙΚΙΝΗΣ 40 MG ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ
Χριστόφορος Κουρουνιώτης1, Άγγελος Τζώρας1, Φώτιος- Ελευθέριος Γάσπαρος1, Αλέξανδρος Σάμης1, Αριστοτέλης Τουρπτζόγλου1, Χαράλαμπος Φλώρος1, Ιωάννης Κόικος1, Σάββας Τσακίρης1, Παναγιώτης- Βελισσάριος Σταματάκος1, Θεμιστοκλής Μπέλλος1, Μαρία Ζέρβα1, Ιωάννης Πανόπουλος1, Νικόλαος Φεράκης1
1Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο Μπενάκειο, ΕΕΣ
   Σκοπός της μελέτης: Παρουσιάζουμε περιστατικό εξωπεριτοναϊκής ρήξης ουροδόχου κύστης μετά από διουρηθρική εκτομή όγκου (TURBT) και άμεση μετεγχειρητική έγχυση επιρουμπικίνης 40 mg σε ασθενή με πολλαπλή σκλήρυνση και νευρογενή κύστη· περιστατικά αυτού του τύπου αναφέρονται ελάχιστα στη βιβλιογραφία.
Υλικό και μέθοδος: Άνδρας, 61 ετών, με ιστορικό πολλαπλής σκλήρυνσης υποβλήθηκε σε TURBT λόγω εξωφυτικού μορφώματος ουροδόχου κύστης, τυχαίο εύρημα σε MRI λεκάνης ισχίων. Δεν αναγνωρίστηκε διάτρηση του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης διεγχειρητικά. Μετεγχειρητικά έγινε εφάπαξ ενδοκυστική έγχυση επιρουμπικίνης 40mg. O ασθενής εξήλθε την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα χωρίς ουροκαθετήρα. Την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα εμφάνισε κλινική εικόνα οξείας κοιλίας. Διαπιστώθηκε εξωπεριτοναική ρήξη ουροδόχου κύστης.
Αποτελέσματα: Η ιστοπαθολογική εξέταση ανέδειξε ουροθηλιακό καρκίνωμα pTaLG. Ανιούσα κυστεογραφία στις 2 & 6 εβδομάδες ανέδειξαν εμμένουσα διαφυγή στο εξωπεριτοναϊκό διάστημα. Χειρουργική αποκατάσταση δεν κρίθηκε αναγκαία. Η follow-up κυστεοσκόπηση του 3-μήνου ανέδειξε εκκόλπωμα στο πρόσθιο τοίχωμα, χωρίς υποτροπή. Στις 12 εβδομάδες δεν ανευρέθη διαφυγή σκιαγραφικού σε νέα ανιούσα κυστεογραφία και αφαιρέθηκε ο ουροκαθετήρας χωρίς επιπλοκές.
Συμπεράσματα: Η εξωπεριτοναϊκή ρήξη κύστης μπορεί να διαφύγει της διάγνωσης κατά τη διουρηθρική εκτομή, ιδιαίτερα σε νευρογενείς ρικνές κύστεις. Η πρώιμη ενδοκυστική χημειοθεραπεία ίσως επιδεινώσει τραύμα, που δεν αναγνωρίστηκε διεγχειρητικά. Η συντηρητική αντιμετώπιση σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να απαιτεί παρατεταμένο καθετηριασμό. Ο προεγχειρητικός έλεγχος της νευρογενούς κύστης και η επιλογή του χρόνου ενδοκυστικής χημειοθεραπείας είναι κρίσιμα βήματα για την πρόληψη αυτής της σπάνιας αλλά δυνητικά σοβαρής επιπλοκής.
     PP95
        ΡΙΖΙΚΗ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗ ΜΕ ΘΡΟΜΒΕΚΤΟΜΗ ΚΑΤΏ ΚΟΙΛΗΣ ΦΛΕΒΑΣ ΣΕ ΠΡΟΧΏΡΗΜΕΝΟ RCC: Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Παναγιώτης Κατσικάτσος1, Αθανάσιος Μάνος1, Χρήστος Καλφούντζος1, Ευάγγελος Φραγκιάδης1, Κωνσταντίνος Στραβοδήμος1, Διονυσιος Μητρόπουλος1, Ιωάννης Αναστασίου1
1Α' Ουρολογική Κλινική ΕΚΠΑ
       










































































   67   68   69   70   71